Dziś swoje święto obchodzi koktajl Harvey Wallbanger. Jest to prosty w przygotowaniu drink składający się z trzech składników. Na pewno dacie radę go przygotować w domu! Butelki w dłoń i zapraszamy do lektury.
ULUBIONY KOKTAJL SURFERA Z KALIFORNI
Historii mówiących o pochodzeniu koktajlu Harvey Wallbanger jest kilka. Jedną z nich jest historia o surferze z Manhattan Beach w Kaliforni. Był nim Tom Harvey, którego ulubionym koktajlem był „śrubokręt” (sok pomarańczowy z wódką) z dodatkiem Galliano. Pod koniec lat sześćdziesiątych odniósł zwycięstwo w zawodach surferskich. Świętując zwycięstwo chodził po okolicznych barach stukając deską surferową o ściany. Tak też ten klasyczny koktajl zyskał swoją nazwę.
fot. Norbert Kłopotowski
CO BĘDZIESZ POTRZEBOWAŁ?
Jest to bardzo prosty koktajl, który składa się z trzech składników — czysta wódka, sok pomarańczowy i likier Galliano. Połączenie soku pomarańczowego i likieru Galliano, który ma w sobie ziołowe nuty i daje nam naprawdę wspaniałe doznania.
Do przygotowania tego koktajlu będziesz potrzebował:
- wysoką szklankę
- kości lodu
- 40 ml czystej wódki
- 120 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśnięty)
- 20 ml likieru Galliano (ziołowy likier z przeważającymi nutami anyżu i wanilii)
- pomarańcza do dekoracji
fot. Norbert Kłopotowski
CZAS COŚ NAMIESZAĆ - OTO HARVEY WALLBANGER
Jeśli przygotowałeś już wszystkie składniki, to możesz zacząć miksowanie. Koktajl jest naprawdę prosty do przygotowania. Najpierw wypełnij szklankę kośćmi lodu i wlej po kolei wszystkie składniki - 40 ml czystej wódki, około 120 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego i na koniec wklej 20 ml likieru Galliano. Teraz udekoruj swój koktajl kawałkiem pomarańczy i włóż rurkę. Pamiętaj, aby najlepiej używać papierowych rurek 😊
fot. Norbert Kłopotowski
CZYM JEST DOKŁADNIE LIKIER GALLIANO I DO CZEGO MOŻNA GO JESZCZE UŻYĆ?
Jest to włoski, ziołowy likier produktowy od 1896 roku. Produkowany jest z kilkudziesięciu ziół między innymi - anyż, wanilia, mięta, cynamon, imbir. Dokładna receptura jest oczywiście zastrzeżona. Likier ma żółtą, miodową barwę i rozlewany jest w charakterystyczne wysokie butelki, które swoim kształtem nawiązują do antycznych rzymskich kolumn.
fot. Norbert Kłopotowski
DO CZEGO MOŻNA JESZCZE WYKORZYSTAĆ TEN CIEKAWY LIKIER?
Spokojnie możesz użyć go jako dodatek do kawy lub deserów. Możesz również przygotować popularne w Skandynawii Galliano Hot Shot - do kieliszka wlej ok. 20 ml Galliano, następnie delikatnie po ściance lub łyżce 20 ml kawy tak, aby powstały dwie warstwy i na koniec dodaj bitą śmietanę. Ten pobudzający i rozgrzewający shot wypij "na raz".
Teraz pozostaje tylko usiąść wygodnie w fotelu i wypić przygotowany przez siebie koktajl. Pamiętaj, że z przyjaciółmi smakuje najlepiej!